
Caribische Eilanden
Het behoud van steltlopers én mangrove
Steltlopers zoals de regenwulp en plevier leggen jaarlijks duizenden kilometers af tijdens hun trektocht. Onderweg zijn ze afhankelijk van veilige rust- en voedselplekken in kustgebieden. In de Cariben vinden ze die in de mangrovebossen van Bonaire, Curaçao en Suriname. Maar deze cruciale leefgebieden staan onder druk — en dat heeft gevolgen. In de afgelopen decennia zijn de aantallen steltlopers met meer dan 50% gedaald.
Het door ons gesteunde project helpt deze trend te keren. Via systematische tellingen, droneonderzoek en trainingen van lokale vrijwilligers wordt nauwkeurig in kaart gebracht waar de steltlopers verblijven. Deze data is onmisbaar voor het aanwijzen en beschermen van kwetsbare mangrove- en kustgebieden.
Op Curaçao en in Suriname worden lokale partners actief betrokken bij het veldwerk. Zo groeit niet alleen de onderzoekscapaciteit, maar ook het lokale bewustzijn over het belang van gezonde mangrovegebieden voor mens én natuur.
Met deze inzet draagt het project direct bij aan het behoud van zowel trekvogels als hun leefgebied en sluit het aan op internationale doelen voor biodiversiteit en duurzaam kustbeheer (o.a. SDG 14 en 15).

Onze impact
Wij ondersteunen
Onderzoek en tellingen steltlopers (regenwulp, plevier, etc.) langs de waddenkust van Bonaire (399 km) Curaçao (444 km) en Suriname (386 km) door Amerikaanse natuurbeschermingsorganisatie Manomet en het Western Hemisphere Shorebird Reserve Network (WHSRN)
